02 de juny 2008

VilaWeb entrevista Joan M. Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya

[...]

—[E]n quina situació es troba l'acord de reciprocitat entre TV3 i Canal 9?
—Ens trobem que d'ençà del mes de gener sabem que és a punt el decret a través del qual el ministeri assegura les condicions tècniques per a la reciprocitat. Aquesta reciprocitat és l'escletxa que permet legalitzar les emissions de les televisions valencianes a Catalunya i de Catalunya al País Valencià. Això és el resultat d'una negociació que vam començar el dia de Sant Jordi de l'any passat, amb el ministre Clos, i que des del ministeri d'Indústria s'han donat facilitats fins a disposar d'aquest decret. Però quan el decret s'havia d'aprovar va topar amb el període pre-electoral, i des del govern de l'estat devien considerar que era millor posposar-lo. També és veritat que per aquells dies el govern valencià tampoc calculava arribar a cap acord abans de les eleccions. Així el decret va quedar refredat. Després de les eleccions hem insistit al ministeri, perquè hem assumit la iniciativa. Mentrestant, hem tingut un parell de converses amb el govern valencià: la primera, vaig trucar jo per explicar la situació, i fa una setmana em va trucar el vice-president Rambla interessant-se pel procés. En aquestes converses, darrerament, sempre hem donat per descomptat que en el moment que hi hagi el decret arribarem a l'acord de reciprocitat.

—Està definit l'acord de reciprocitat?
—Aquest acord no l'hem acabat de perfilar ni tenim un esborrany que haguem aprovat mútuament, però sí que en aquests moments tot ha entrat per una via de bona entensa. Crec que durant aquest any hem creat el clima favorable suficient com perquè jo pensi que arribarem a un acord. Sé que al començament quan ho deia ningú em creia, però en aquests moments gent que ha estat en contacte amb el govern valencià ja ho veu versemblant, i jo estic segur que ens en sortirem i tindrem un acord estable. Hem de veure l'abast que té, però és una primera passa de cara a intensificar molt més les relacions entre la indústria audiovisual valenciana i la catalana, així com també el conjunt de l'activitat cultural que es fa en un lloc i a l'altre.

—I en la negociació de l'acord de reciprocitat, fins on està disposat a cedir?
—No hem de cedir res. Només hi ha a guanyar, tant per nosaltres com pel govern valencià. Nosaltres el que voldríem és intercanviar tots els canals possibles, perquè de tot això el que n'esperem és obtenir una oferta tan ample com sigui possible. Com sigui possible abans del 2010, quan hi haurà l'apagada analògica, i com sigui possible després. Ara la disponibilitat d'espectre és molt limitada, però això s'ampliarà. O sigui que el nombre de múltiplex disponibles ara no vol dir que siguin els que hi haurà disponibles a partir del 2010. Ara trobaríem una primera opció, amb els canals bandera, que són Canal 9 i TV3, però nosaltres voldríem arribar com a mínim, si és possible, a dos canals, i a tants com sigui possible. Nosaltres utilitzaríem un segon canal de la Corporació per les emissions, que ens permetria emetre Canal 9, IB3 i si el tinguéssim disponible també el segon canal de la televisió valenciana. Però això és el que hem d'acabar de fixar i establir. Per nosaltres, com més canals disponibles en la pròpia llengua millor. I com més continguts disponibles elaborats per la indústria cultural catalana, valenciana, de les Illes, millor. No entenem que hi pugui haver una altra forma de vertebrar aquest espai. I això requereix d'un procés: teixir vincles econòmics entre empreses, coproduccions, que algunes empreses s'adonin que els beneficia molt l'eixamplament de mercat, amb tots els requisits legals etc. Segurament hem d'anar cap a un horitzó on la compra de drets internacionals de continguts de qualitat la puguem fer per llengua i no pas per territori.

—Però creu que el govern valencià es troba en aquesta mateixa sintonia?
—Amb el govern valencià ens separen concepcions de caràcter polític, ideològic... Però aquí parlem d'una realitat que és l'audiovisual, que té una dimensió econòmica i de mercat extraordinària. El mercat valencià és massa petit per segons quin tipus de projecte, i el mercat català ell sol també és massa petit per segons quins projectes. Aquí tenim molt a guanyar. Hem d'enfortir el marc econòmic i és un àmbit en el qual no necessàriament el govern valencià i el govern català han d'entrar en conflicte. Igual que ara en altres nivells es parla de finançament, hem de poder parlar dels interessos econòmics del sector audiovisual. Ho hem fet amb Andorra, ho hem fet amb les Illes Balears, amb la Catalunya Nord, crec que ho hem de fer amb tots els territoris on tenim tradició de llengua i cultura compartides.

—Li preguntava si el govern valencià se situava en la mateixa sintonia, perquè el primer gest en la negociació de la reciprocitat va ser tancar el repetidor de la Carrasqueta. Una part important dels nostres lector encara avui no poden veure TV3. Això és greu.
—Això és greu perquè aquestes emissions van ser el resultat d'una mobilització que apel·lava a un criteri legitimat, pel fet que no té sentit bloquejar les emissions de cap mitjà de comunicació enlloc. Ara bé, també és veritat que la fórmula que s'havia adoptat per tal de resoldre aquestes emissions (que té molt d'heroica i de reivindicació col·lectiva i de reparació de la llibertat d'accés a la informació) no tenia una base legal ferma. El que estem intentant ara és buscar una base d'acord que tingui l'empara legal i el compromís dels governs. Ens sembla que això serà molt més estable.

—Però què els pot dir al públic que ha perdut TV3?
—Que ens sap molt de greu, però que estem treballant per reparar la situació i fer-ho d'una forma estable. No volem posar un pedaç.

—Què passarà amb els repetidors d'Acció Cultural del País Valencià?
—Doncs que seran repetidors d'Acció Cultural del País Valencià. Podran posar-se a disposició de les empreses de transport de senyals. I en cada cas ACPV podrà decidir quin us li dóna.

Podeu llegir l'entrevista completa o veure'n el vídeo a:

/* google analytics google analytics google analytics google analytics /* google analytics google analytics google analytics google analytics