21 de desembre 2007

TV3, ADÉU


Aquest món nostre és «de natura d’anguila», i no ho dic sols pel comportament cínic de la societat, sinó perquè la realitat se’m fa cada dia més llefiscosa i esvarosa. ¿No és incomprensible que en una cultura que es basa en la imatge publicitària massiva difosa pels mitjans de comunicació s’arribe a prohibir la transmissió d’un canal de televisió? Només es pot entendre si al darrere existeix tot un projecte polític ―i, per tant, ideològic― d’eliminar una cultura i una llengua comunes. Perquè no ens enganyem: quan parlen de cultura valenciana, ho estan fent d’un sistema nou de referències comunes a les quals, per la meua banda, si vull ser honest, no em puc sentir identificat. En el moment que els nostres polítics s’empenyen en «institucionalitzar» els nostres símbols a través de lleis a les Corts, només pretenen refundar un país a la seua mesura en contra de la tradició i l’imaginari col·lectiu. No és el monestir de Santa Maria de la Valldigna la gran fita cultural i històrica dels valencians, sinó El Puig, on es va lliurar la batalla més important per a la conquista de la ciutat de València. Si ser valencià és el que ells diuen, jo no en vull ser. Així, no.
I aquesta, al meu parer, és una de les coordenades que explica el tall de les transmissions de TV3 a través del repetidor de la Carrasqueta, amb el beneplàcit de la Generalitat de Catalunya, que molt no s’ha esverat. Dir que res no canvia (mateix «sistema lingüístic», futura «reciprocitat», etc.) perquè tot siga diferent. El secessionisme ja no es juga amb les cartes descobertes, és amb les aparences i els miratges que s’ha de fer creure que no passa res però ja res no és igual, tots som diferents. I d’aquest nou secessionisme és tan culpable València, fins i tot en els grups més d’esquerra, com Barcelona, que ha deixat fer pensant que més enllà de l’Ebre no hi ha cap interés.
Com no podia ser d’una altra manera, els primers que cauen són els últims a entrar, les comarques «dellà Xixona» (més enllà de la Carrasquesta seria ara més idoni). Mai hem estat unes comarques realment estimades, se’ns ha acusat de poca «catalanitat» ―o «valencianitat», segons d’on es mire―. Per a alguns passar la històrica línia Biar-Busot és pràcticament entrar en territori murcià, i això que tampoc hem estat especialment rebuts pels murcians, que s’ho diguen als pobres oriolans, que van defensar la seua pertinença a la Corona d’Aragó i al Regne de València com pocs pobles ho han fet (cosa que demostren la quantitat de quatribarrades distribuïdes per molts dels edificis històrics d’aquesta ciutat). I no estic expressant una posició victimista, encara que ho semble, sinó una constant que s’ha anat repetint al llarg del temps i que cal denunciar.
Imposar un canal de televisió sobre un altre és un fet antidemocràtic (si és que encara la democràcia té algun sentit) que atempta contra les llibertats i que els ciutadans no hauríem de permetre. Però, Canal 9 sempre ha sabut que ha tingut les de perdre davant TV3, ja que és una televisió que no sols es miren els catalanoparlants. Els seus programes (d’humor, d’informació, d’esports o de ficció) són seguits per milers de valencians sense empatx, amb una acceptació tan normal de la llengua que espanta a uns i sorprén a altres. I és la por que cada vegada més els valencians assumisquen el que són com a poble el que ha portat a decisions com la que ens ocupa. O altres anteriors, qui es recorda dels talls furtius que Zaplana feia quan hi havia retransmissions de partits de futbol? Això clamava al cel i pràcticament ningú, ni ací ni allí, va dir res. Tampoc vull un multiplex amb el qual TV3 vaja acompanyat de no sé quants canals més de la corda ideològica del govern valencià (o central).
Com sempre els valencians tenim les de perdre, sols davant dels nostres virreis i abandonats a la fortuna pels que haurien de ser els nostres companys. Ai, Almansa, què prop que ens quedes!

Hèctor Càmara i Sempere
Elx, 14 de desembre de 2007

[«TV3, adéu», periòdic Información, Alacant, 18-12-2007, p. 16]

/* google analytics google analytics google analytics google analytics /* google analytics google analytics google analytics google analytics